Стресът - ползи и вреди

stress
Стресът – ползи и вреди

Функцията на стреса е да помага на организма да се приспособи към новите условия, да се мобилизира и адаптира. В тази си роля той е полезен и важен за всеки човек. За жалост в сегашния начин на живот на хората, стресът често е твърде голям, твърде интензивен и най-вече твърде често ежедневен, и това води до изтощение, прегаряне и дори до физически болести, ако не му му бъде обърнато внимание навреме. Както е казал Ф. Декер в една от книгата си „Стресът и умората се впиват, като спирала в тялото, ума и душата“.

Ключовите характеристики при него са честотата и големината му. Друг също важен фактор е че механизмът му на действие е свързан и с натрупване и съответно с начините, по които това му това натрупване да се освобождава под здрава за човека и средата в която живее, форма. Спрямо тези фактори се наблюдават четири степени на стрес.

Първа степен – при нея се наблюдават първите признаци на:

 • Нервност – изразява се в кратки, но спонтанни и неконтролирани избухвания, чрез резки движения, думи или изрази. Усеща се повишено и зачестено изразяване на раздразнение, но ключовото тук е че поводите при които се изразява могат да са както важни така и маловажни.
 • Нередовен сън – той-започва именно в тази начална степен и продължава и в следващите, ако не му се обърне внимание. Липсата на сън, често бива омаловажавана и пренебрегвана от човека. Често поради наличие на други фактори в живота му бива пропускана.
 • Работохолизъм – наблюдава се повишено засилване на мисли и/ли действия за работата. Именно факта, че става постепенно е подводния камък към разпознаване, наличието на постоянен стрес.

Характерното за тази степен, е че в повечето пъти тя остава скрита от човек и той разбира че е в стрес едва на втора, трета или дори в четвърта степен, когато овладяването му е по трудно. Друга характерна заблуда, която подпомага поддържането в тази степен или ниво също мога да го нарека е мисълта, че кратката почивка ще освежи и промени състоянието. Тази мисъл е още един сигнал за нереалистична и нездрава преценка на състоянието и ситуацията. Характерно за тази степен е постоянното действие.

Втора степен на стрес се характеризира със задълбочаване на изтощението.

В тази степен се наблюдават:

 • Първи признаци на агресивност – кратките избухвания тук са вече наситени и от раздразнения преминават в леки или по големи гневни изблици. Отново причинете, на тяхното изразяване могат да са от малки до големи.
 • Отдръпване от приятели и семейството – с цел най-често справяне и овладяване на агресията, както и/или чувство на неразбиране от другите.
 • Липса на концентрация и бели петна в нея – често не може да си спомни дребни неща , като дори дата на рожден ден на важен човек или дори накъде е тръгнал, и др.
 • Колебания в настроението – наблюдава се зачестяване на смяната на настроенията и то с повишена амплитуда между тях. Резки изразявания на раздразнения с последващ смях или израз на положително настроение.
 • Смущения в храносмилането – пропускане на хранения, или обратното зачестяване на храненията.
 • Начало на процес за усещане на вътрешната празнота, за загуба на посока, цел и смисъл в живота си.

Основната мисъл и действия около която се върти всичко е директно върху работата или индиректно върху финанси и неща които зависят от това човек чрез работата си да ги придобие. В тази степен човек по-ясно вижда и разбира че е в състояние на стрес, но подводния камък тук, е че той смята отново нереалистично, че сам ще се справи и всичко ще се нареди и има нужда само от време, само да приключи следващия проект и тн.

Характерното за тази степен е трескавостта. Тук много ясно се вижда, затруднение, а често и невъзможността на човека да спре. Липса на пълноценна почивка, и най-вече отпускане.

Третата степен се характеризира с видим спад на оптимизъм и положително отношение към работата, целите и живота.

В нея се наблюдават:

 • Намалена работоспособност и енергия – изчерпване на запасите от сили. Всяко действие изисква усилия, дори и тези, които нямат нужда от такова.
 • Липса на вяра в себе си и в бъдещето си – липса на смисъл. Обезкуражаване. Ниско ниво на енергия.
 • Чести прояви на апатия и депресивни симптоми – унилост. Трудност или невъзможност да се зарадват. Липса на интерес.
 • Сърдечносъдови смущения – болки, стягания, учестено сърцебиене.
 • Деструктивна емоционалност – изблици на гняв, негативни мисли, песимизъм, начало на стресова депресия.

В тази степен човек ясно вижда и разбира, състоянието си и това, че не може да се справи сам, но подводния камък тук, е че вече няма сили да потърси помощ, а често и начало на процес на липса на смисъл да я потърси. Ключовата дума тук е липса на желание.

Характерното за тази степен е наличието на умора и нейното увеличаване.

Четвърта степен на стрес се характеризира с проявата на физически заболявания (болести, причинени вследствие на стрес), като вида им зависи от предразположеността на човека към различните болести, и техните проявления. Продължителността на стреса също така влияе и на степента на заболяванията, както и на тяхното лечение след това.

Доверете ми се, за да се справите със своите проблеми и да намерите изход от трудните ситуации!

Осигурете си професионална помощ и подкрепа.

Психолог / Психотерапевт/ Фамилни и семейни констелации 

За контакт

© 2022. Олга Николаева. Всички права запазени.

Call Now Button