Приятелството

girls-ga0c122ca0_640

Приятелството, както и партньорството, брака, работния колектив, и семейната среда, също е вид взаимоотношение. То е вид връзка между един или няколко човека, но с по различен нюанс от останалите.

Приятелството е въпрос:

  • На избор ние да изберем него човека с който ще бъдем приятели, и той да избере нас.
  • На моменти на забавление и радост, на общуване и приятно прекарване на времето.
  • На приемане на различното мнение, но без да обезценяваме и нашето собствено.
  • На граници докъде можем ние да бъдем допуснати и докъде нас да ни допуснат, но така че да не бъде наранена никоя от участващите страни.
  • На споделяне на вътрешния ни свят и съответно на вътрешния свят на другия човек, но така че и двете (или повече) страни отново да усетят, че са чути и утвърдени.
  • На доверие, да можем да се отворим и да споделяме неща които са важни, тайни, скрити от останалия свят и обкръжението ни без страх че ще бъдем наранени, отхвърлени или изоставени, както и ние да позволим и създадем среда и пространство така че другия човек да усети тази доверена среда за да може и той, да се отвори към нас.
  • На подкрепа и помощ в трудни за нас или другия човек моменти, събития, преживявания. (поговорката „Приятел в нужда се познава“)
  • На честност, дори в моментите които знаем че това може да заболи, да изберем и за себе си и за приятеля/ приятелите си, да кажем нужното, но да го направим с колкото ни е възможно любов и уважение, и по възможно най-щадящия начин за него и за нас.

Когато са налични тези качества, приятеля е ценен дар, подарък който си струва да пазим. Да съхраним и развием приятелството си с него.

Когато горните неща липсват е може би по добре да се запитаме какво е това, което ни липсва или ни спира да бъдем в тези приятелски взаимоотношения? Кое това в нас, което спира човека срещу нас да бъдем приятели, и наистина ли искаме да сме приятели с този човек?

Ние сме хора и като такива грешим, не сме перфектни, както и човека срещу нас не е перфектен също. Винаги можем да променим, да се извиним или да прекъснем дадено приятелство. Но и винаги можем да инициираме разговор, в който да бъдат разгледани и изговорени нещата, които не ни харесват, но и да дадем пространство и на тези неща, които харесваме. Да има диалог и то реален, а не само вътрешно нагнетяване и трупане вътре в нас на мисли и преживявания, които не биват споделяни. Диалога е ключов фактор във всяко взаимоотношение и в приятелството също. Има и друга страна на приятелството, в която е само забавление и при нужда или трудност, приятелите някак или ги няма или са винаги заети. Диалога, баланса и проверката с реалните ситуации са най-добрия показател за важността и стойността на приятелството ни.

Важно е да помним, че винаги имаме избор.

Забавлявайте се, но и ценете и уважавайте себе си и вашите приятели.

Доверете ми се, за да се справите със своите проблеми и да намерите изход от трудните ситуации!

Осигурете си професионална помощ и подкрепа.

Психолог / Психотерапевт/ Фамилни и семейни констелации 

За контакт

© 2022. Олга Николаева. Всички права запазени.

Call Now Button