Механизъм на стреса

Мехаханизъм на стреса
Механизъм на стреса

В началото стресът се появява или започва с леко или малко натоварване в работната или ежедневната среда, под формата на увеличени задачи или дейности за извършване. Тези леки натоварвания всъщност са прекрачване на границите на човек. Дотук всичко е наред и може дори да бъде полезно за човека малко натоварване. В повечето случай процеса не спира дотук, а продължава с увеличаване на натоварването с появата на други нови задачи, проекти, срокове и др. дейности, които трябва да се направят. Именно това продължаване и то ежедневно, или на периоди но с по-голяма интензивност всъщност дават началото на развиване на нездравословния стрес при хората.

Човек започва да разбира, че вече е под влияние на стреса с усещането за пренатоварване. Тези усещания често са игнорирани, с мисли от типа, че то е малко, нормално и най-вече надеждата, че това е временно или за кратък период. Следващото усещане при продължаващо увеличение на натоварването е, загубата на стабилност вътре в себе си, както и появата на тревожност, че времето не е достатъчно, за да се справи с всичко. Сякаш самото време го притиска, сякаш не може да си поеме въздух и да диша. Тук понякога може да се отключат и паническите атаки. В такава ситуация в човека се включва т.нар режима на справяне, като на помощ му идват старите и познати за него от миналото му механизми на оцеляване и справяне. Тези с които той в миналото си е решавал свои проблеми, дейности и задачи. Възможно е тук в някакъв момент, той да усети и дори прилив на допълнителни сили и енергия, които в последствие най-вероятно ще го доведат до прегаряне и изтощение, ако не спре навреме. Една от характерните мисли, които съпътстват човека през този път е „аз сам ще се справя“, естествено породена от други ситуации от неговия минал опит. Спиралата се затваря и ускорява.

Във всеки един момент по време на процеса от началото, през етапите и разгръщането на стресът, ключов фактор, който катализира задълбочаването му, е че човека който е под негово влияние, търси решение от:

1. Състоянието, в което е започнало всичко, т.е:

  • Липса граници, докъде са неговите задължения и откъде започва тяхното прескачане
  • Трудно или невъзможно казване на „Не“.
  • Липса на осъзнаване, на ясна представа от това какво е в момента и какво ще последва
  • Нереалистична представа за собствените си сили и ресурси, най-често тук е усещането, че той може да се справи с всичко
  • Липса на подкрепа от други хора, или неподходящ начин, по който да потърси помощ и подкрепа от другите

2. От физическото, психическо и емоционално състояние в което се намира в момента:

  • Умора, изтощение, безсилие
  • Напрежение породено от крайни срокове и липса на време
  • Мисловни процеси, които текат в него – сам е, обреченост, липса на смисъл и посока
  • Затруднена концентрация, липса на идеи и решения
  • Липса на увереност в себе си, често тук се включва усещането за провал и съответно начини да се докаже обратното.

Започвайки процеса той е имал съответни нагласи и разбирания, и в момент на трудност търси решение от същата позиция, което автоматично затваря кръга и прави излизането му или много трудно или невъзможно.

За да излезе от ситуацията е нужно да погледне на нея от различна позиция, по нов начин, което в момент на умора, изчерпване, изтощение, често и паника, е много трудно да се постигне. Там където се намира в момента човека в стрес, е достигнато именно поради началните му мисли, разбирания, избори и ценности, и за да има промяна е нужно да промени тях, т.е нещо да се трансформира в него, или да погледне на ситуацията от друга перспектива, за да може именно от тази позиция, да намери решение, но по нов за него начин. За да се погледне от тази позиция е нужен дори и миг, но да е в спокойно и отпуснато състояние, а именно това е едно от най-трудните неща на човек подложен в режим на ежедневен или превърнал се вече в хроничен стрес.

Повече по темата може да намерите тук:

Началото – част 1

Продължението – част 2

ПП. Ако имате нужда да разгледате дадена ситуация по подробно, или имате желание да овладеете нивата на стрес, или нещо друго ви тревожи, подайте заявка  тук >>> https://bit.ly/2V1ddiw и аз ще се свържа с вас.

Доверете ми се, за да се справите със своите проблеми и да намерите изход от трудните ситуации!

Осигурете си професионална помощ и подкрепа.

Психолог / Психотерапевт/ Фамилни и семейни констелации 

За контакт

© 2022. Олга Николаева. Всички права запазени.

Call Now Button