Даденият съвет - безценен дар или бъдещо терзание

даване на съвет
Даденият съвет – безценен дар или бъдещо терзание

Сигурно ви се е случвало по време на среща в някакъв момент да поискате съвет от събеседника си, по вълнуващ ви въпрос, и съответно да го получите, или може и да ви откажат. Когато темата е важна и много актуална към дадения момент за вас, а още повече ако имате и срок в който се налага да вземете някакво решение, в такива моменти човек много лесно и импулсивно търси отговори извън себе си, т.е от другите хора, чрез техните мнения и съвети.

В това няма разбира се нищо лошо, както се казва „две глави мислят по-добре от една“, въпроса е че понякога, когато чуят мнението на другия човек, но то не резонира с тяхната дълбока вътрешна истина и желание, и нямат изградени стабилни граници и добра връзка със себе си, тези хора, могат да приемат директно съвета на другия. Без да го проверят, дали е добър за тях. Трудно им е да усетят дали точно този съвет е подходящ за тях или не, може би той е валиден за събеседника им, докато за тях да не е. В такива моменти има хора, които много лесно загърбват своето първоначално мнение и преминава към другото, и по-късно или след време се обвинява за това.

Това което бихте могли да направите, като за начало е, след разговора, вместо да се обвинявате, да притихнете за момент и да си зададете няколко въпроса. Как се чувствам от това, което ме посъветваха – въодушевена или подтисната? Този човек, когото попитах важен ли е за мен? Какво е мойто отношение и мнение за него, положително или отрицателно?

Отговорите които ще получите и начина, по който се чувствате, ще ви помогнат да прецените дали е подходящ съвета за вас, или пък части от него. Обикновенно когато съвета не е подходящ за вас, най-честите индикации са, негативните чувства и усещания, които се появяват. Подтиснатост, умора, липса на желание, раздразнене и др. Обратното когато съвета е подходящ и валиден за вас, човек има усещане както се казва че са му „порастнали криле“. Въодушевление, енергия, желание, мотивация са някои от съпътстващите усещания.

Струва си човек да отдели време и да направи проверка на дадените съвети, дали са подходящи за него или не. По този начин си спестява от времето и енергията, които би вложил в нещо, от което след време, не само че може да няма да има полза, но може да има и негативни последици. Или най-малкото да се обвинява за това.

Важните за него отговори, са в него, само е нужно да ги чуе.

Доверете ми се, за да се справите със своите проблеми и да намерите изход от трудните ситуации!

Осигурете си професионална помощ и подкрепа.

Психолог / Психотерапевт/ Фамилни и семейни констелации 

За контакт

© 2022. Олга Николаева. Всички права запазени.

Call Now Button